FAQs

Багаж, изгубен или повреден

Ако след като пристигнете багажът ви го няма, се обърнете възможно най-скоро към служба Рекламация и багажи на летището или към офиса на авиокомпанията, с която сте летели. Подайте жалба за липсващия багаж, по която ще се изготви протокол. След това летището в продължение на 5 дни търси багажа ви чрез международна електронна система за проследяване. Ако търсенето не даде резултат, с него се заема авиокомпанията, която е оперирала полета Ви.

Авиокомпанията има 21 дни да проучи къде се намира забавеният багаж. Ако, след изтичането на този срок, багажът все още не е намерен, той се обявява за изгубен и авиокомпанията дължи обезщетение на собственика. Имате право да изискате обезщетението си до 2 години след датата на пътуване. 

Застраховка, трябва ли?

Нашият съвет е да си правите застраховка за всяко пътуване, особено в страни извън ЕС. Това може да направите чрез различни застрахователи. Може да използвате тази търсачка: Застраховки

За съжаление, Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) покрива медицинска помощ само при спешни случаи и не всички лекари/болници работят с местната здравна каса и приемат картата. Затова е добре да не разчитате само на ЕЗОК

Обърнете внимание, че в случаите в които застраховките покриват отказ от пътуване, това е само пр внезапно заболяване или инцидент преди полета, който Ви пречи да летите – тогава обикновено трябва да представите доказателство пред застрахователя си, за да Ви бъде възстановена сумата за билета.

Интернет на летище

Повечето летища в ЕС предлагат безплатен Wi-Fi от 15 минути до неограничен времеви достъп.

В този сайт sunshine.bg може да откриете полезна информация за всички пароли за Wi-Fi на летищата по света.

Как работи Flawz

Защо да плащате такси и комисионни към туроператори и агенти, когато може да си ги спестите организирайки сами вашата желана почивка.Ние използваме дългогодишния си опит, за да търсим:

 • най-евтините самолетни билети
 • най-евтините трансфери летище-хотел
 • най-изгодните места за настаняване

След което ги публикуваме на нашата страница във фейсбук напълно БЕЗПЛАТНО

Как работи Flawz за вас в 3 стъпки:

 1. Харесайте нашата страница във фейсбук, за да може да следите нашите публикации
 2. Изберете си предложение и следвайте стъпките описани в него, за да си организирате сами вашата почивка
 3. Отивате на почивка

Всеки може да се възползва от откритите от нас оферти до изчерпването на самолетни билети или стаи в местата за настаняване. Имайте предвид, че добрите оферти траят от няколко часа до няколко дни.

За изготвянето на специална оферта, по зададени от вас параметри ни пишете на страницата във фейсбук или се свържете с нас на посочените телефон и имейл.

Кои сме ние

Ние сме хора занимаващи се с това да търсим най-евтините предложения за самолетни билети, хотели и апартаменти по цял свят.
Опитът ни в сферата на туризма е от над 10 години. Знаем как и къде да търсим най-изгодното и да го показваме на вас.
Често туроператори, самолетни компании, хотели и места за настаняване не рекламират своите изгодни предложения, често дори допускат грешки и ние ги откриваме. Следете нашия блог тук или във фейсбук и получавайте напълно безплатно информация как най-изгодно да организирате сами почивката си.

Летище, какво да правим

Първото нещо което трябва да направите когато пристигнете на летището е да се чекирате и да получите своята бордна карта и бележка за регистриран багаж. На самият самолетен билет в повечето случай има информация относно Терминала на който трябва да се чекирате, ако няма такава – трябва да я намерите онлайн в сайта на самолетния превfзвач няколко дни преди полета. След като сте в съответния терминал, потърсете информация за гишето на което трябва да се чекирате за Вашия полет на специално изградените информационни табла. На тях се показват абсолютно всички предстоящи полети по дата, час на излитане, номер на полет, име на авиолиния както и номер гише на което трябва да се чекирате. Винаги допълнителна информация можете да получите на гише „Информация”, което обикновено е в непосредствена близост до зоната за регистрация. Ако летите за Израел, често техните полети не се обявяват по информационните табла с цел за по-голяма сигурност.

Забележка: Бъдете на летището минимум 2 часа преди полета.

Процес на чекиране – стъпка по стъпка:

 • Открийте гишетата за чекиране на вашия полет от информационните табла. На екрани над самите гишета се показват и логото на авиолинията. Обърнете внимание, че почти винаги има гише което е за първа класа или за приоритетно бързо чекиране. На тези гишета с предимство минават пътниците закупили съответното право.
 • Подгответе си необходимите документи – паспорт (лична карта), номер на резервация, електронен (някой компании го изпращат на имейлът ви и може да го покажете от телефона си) или хартиен билет.
 • На гишетата за чекиране багажът Ви ще бъде претеглен, измерен и приет, ако отговаря на изискванията на авиокомпанията. Ръчният ви багаж ще остане с вас освен ако не е останало място на борда – в такива случай ще ви предложат безплатно да го регистрирате и да влезе в каргото, дори имат право да ви задължат да направите това.
 • След проверка на всички документи и регистрация на багажа, ще получите бордната си карта, която ще ви е необходима за настаняване в самолета.
 • Като вземете бордната си карта от гишето за регистриране, заедно с ръчния си багаж се отправете към правилната зона за извеждане, където всеки пътник преминава през щателна проверка за сигурност и наличието на забранени предмети и течности.
 • Преди скенера всеки пътник трябва да постави личните си вещи, като ключове, колани, бижута, мобилен телефон, електронни устройства и връхната си дреха (яке, палто, шал, и др.) в специално обозначените за целта носители (кутии). Възможно е дори да ви накарат да си събуете обувките. Кутиите с личните ви вещи минават отделно скенер и след това веднага си ги вземате. Имайте предвид, че са забранени течни напитки, гелове, почистващи препарати, кремове, спрейове, шампоани и др. Тях може да оставите в чекирания си багаж който пътува в каргото. Информацията за това какво е забранено да пренасяте с ръчния си багаж я има на всяко летище на различни езици, с картинки и видео клипове. Позволено е някои от тези неща да пренесете, но в запечатана найлонова торбичка. Тези правила са почти универсални за всички летища.
 • След успешно преминаване на проверките, можете да се отправите към зоната за извеждане (GATE), която е обозначена на бордната карта. На бордната ви карта винаги е цялата необходима информация, за това как да намерите път към вашия самолет – Gate (врата), час на отваряне на Gate-a когато ще започне качването на самолета, час на излитане и номер на седалката която трябва да заемете. На летището винаги има големи табели които оказват пътя до съответните Gate-ве.

Забележка: След като минете проверката на скенера, не можете да се върнете и излезете от летището. Понякога, продължавайки за Gate-вете няма обособени места за пушене. На някои летища има специални зали за пушачи. Тук е мястото и на много безмитни магазини, барове, кафенета и ресторанти. Закупените храни и напитки от тази зона могат спокойно да се качат на самолета.

Забележка: Някои авиокомпании (Ryanair, Wizz Air и др.) таксуват допълнително пътниците, които не са разпечатали бордните си карти и/или не са ги представили на гишетата за чекиране. Детайлната информация за размера на таксите е публикувана в общите условия на авиокомпаниите, с които пътниците са задължени да се информират сами.

Саморегистрация на летището
За да избегнете опашките на гишетата за чекиране, можете да използвате специалните автомати за саморегистрация, които са налични на повечето международни летища.
Забележка: На някои летища саморегистрацията е възможна, ако пътувате само с ръчен багаж.

Обезщетение от самолетни компании

Незабравяйте, че имате право на обезщетение от самолетната компания при следните случай:
-отказан достъп на борда
-отменен полет
-закъснение на полета с поне три часа
-промяна на часа на полета в кратък срок преди излитане

Имате право на обезщетение за следните полети:
-полети в рамките на Европейския съюз
-полети, излитащи от държава-членка на ЕС, независимо, дали кацат в рамките на Съюза
-полети, излитащи от държава извън рамките на ЕС, и кацащи на територията на Съюза, само, ако авиокомпанията има седалище в ЕС

Съветваме ви да се обръщате към професионални компании които се занимават със защитата и търсенето на вашите права. Добри в това отношение са ClaimCompass . Таксата им е 25% от спечеленото обезщетение, като не дължите нищо ако ви се откаже такова.

След приземяване на самолета

След приземяване на самолета, екипажът ще Ви уведоми кога е възможно напускане на борда. Тогава, през специален ръкав, с помощта на автобус за превоз на пътници, или директно, се отправяте към сградата на летището. В зависимост от държавата, в която се намирате, може да се наложи да минете през граничния и визов контрол. Обикновено международните летища са много добре маркирани и ще можете да се ориентирате по табелите и информационните табла.

Чекиране онлайн

В последните години практиката на уеб чекиране (online check-in) става все по-популярна. Дори да не пътувате с нискобюджетна авиокомпания, която Ви задължава да се чекирате преди полета, генерирането на бордна карта предварително може да Ви спести чакане на дълги опашки и време.

Как се чекираме онлайн?

Онлайн чекирането ни позволява да разпечатаме бордната си карта преди да отидем на летището. При повечето авиокомпании, то е възможно между 30 дни и 2 часа преди полета. За да се чекирате онлайн, обикновено трябва да посетите сайта на авиокомпанията, където на съответната страница за чекиране да попълните своето име и номер на резервация. Номерът на резервация (booking reference) се състои от шест знака – цифри и букви – и може да бъде намерен в имейла с потвърждение за резервация на полета, който сте получили от авиокомпанията. Ако вече имате електронен билет, можете да намерите номера на резервация в горния десен ъгъл на билета.

Ако сте закупили самолетния билет заедно с още пътници, можете да чекирате всички пътници заедно. Също така, ако полетът Ви наобратно (при пътуване с две посоки) е в следващите 30 дни, имате възможността да се чекирате и за двата полета наведнъж.

Кога онлайн чекирането е задължително?

При някои от нискобюджетните авиокомпании като Wizz Air и easyjet, чекирането онлайн е задължително. Докато за някои полети и летища е възможно да покажем бордната си карта от мобилно устройство – телефон или таблет – то в много от случаите е задължително да носим потвърждението за онлайн чекиране разпечатано.

Винаги проверявайте, дали трябва да носите бордната карта на хартия. Онлайн чекирането на Wizz Air, например, съдържа предупреждението, че ако не носим разпечатана бордна карта, ще се наложи да заплатим такса за принтиране на картата на гише. При някои нискобюдбетни авиокомпании, тази такса възлиза на между 20 и 60 евро.

При повечето авиокомпании, които не са нискобюджетни, онлайн чекирането не е задължително и често е възможно само в последните 24 часа преди полета (напр. при Lufthansa, British Airways).

Кога показвам бордната си карта?

Ако нямате багаж за чекиране, можете да преминете директно към проверките за сигурност, където представяте бордната си карта на съответния служител от летището, който Ви допуска да продължите към проверката. Ако имате чекиран багаж, все пак се налага да минете през гишетата за чекиране, където да оставите багажа си.

Винаги се старайте да бъдете на летището достатъчно рано преди полета, за да избегнете закъснение поради чакане на дълги опашки. Ако все пак закъснявате, заради струпването на много пътници на гишетата, не се срамувайте да помолите пътниците на опашката пред Вас да Ви пуснат напред, тъй като има опасност да изпуснете полета си. Помнете, че ако закъснеете за пристигате на изхода (гейта), е възможно да не бъдете допуснати до борда.